Blogi

Rastilta rastille

Kesä on edennyt huimaa vauhtia. Ensi viikolla elämme jo juhannuksen aikaa.

Itselläni on ensimmäistä kertaa moneen vuoteen koko juhannus vapaana töistä. 

Viimeistään juhannuksena aion uskaltautua uimaan järviveteen.

Tällä hetkellä koen pyöräilyn harrastuksistani mieleisimpänä ja olenkin jatkanut pyöräilyä ahkerasti pitkiä pyörälenkkejä maalaismaisemissa tehden.

Mäntsälän keskustan kauniiseen, viime vuosien aikana kunnostettuun joenvarteen tehty mobiilipohjainen suunnistusrata innosti minut taannoin kokeilemaan suunnistusta.

Olen lapsuudessani pitänyt suunnistamisesta paljon ja partioleireilläkin suunnistustaitoja tarvittiin.

Latasin puhelimeeni sovelluksen mobiilisuunnistusta varten, etsin sieltä Mäntsälän jokivarren kartan ja lähdin kokeilemaan.

Luovuin kompassin käytöstä heti alkumetreillä. Olin ottavinani kompassin avulla oikean suunnan, mutta suuntanuolen osoittaessa kotitaloni seinää kohti, päätin suoriutua reitistä karttaa lukemalla.

Reittejä on valittavana eripituisina ja rastit voi kiertää missä järjestyksessä haluaa. Rastien leimaaminen tapahtuu puhelimen avulla. Puhelimessa tulee olla qr-koodin lukeva toiminto.

Tavoitteenani oli löytää kaikki rastit ja löysinkin.

En ollut suunnitellut, missä järjestyksessä rastit kannattaa etsiä, joten paikoin edestakaisin kulkemiseen kului paljon aikaa ja kilometrejä kertyi. 

Kartan lukeminen luonnistui minulta hyvin ja rastien etsiminen oli hauskaa puuhaa. Muutamaa rastia en heti löytänyt, mutta jatkoin matkaani etsien puuttuvat rastit paluumatkalla.

Ensimmäisellä suunnistuskerralla en onnistunut rastien leimaamisessa. 

Rasteja on kaikenkaikkiaan 16 lähtörasti mukaanlukien.

Kotona luin ohjeet huolellisemmin ja noin viikon kuluttua ensimmäisestä suunnistuskerrasta lähdin kiertämään reitin uudelleen. Tällä kerralla onnistuin rastien leimaamisessa puhelimen avulla.

Toisella suunnistuskerralla aikaa kului huomattavasti vähemmän kuin ensimmäisellä. Tiesin jo, mistä etsiä rasteja ja olin suunnitellut niiden etsimisjärjestyksen etukäteen. 

Kokeilin tällä kertaa sovelluksen kompassia uudelleen ja sen käyttö sujui jo paremmin.

Lintujen loppumaton viserrys antoi tahtia liikkumiselle. Kauniit maisemat hivelivät silmiäni ja mieli oli leppoisa luonnossa liikkuessa.

Suunnistus onnistuu myös ilman mobiililaitetta. Suunnistuskartan voi hakea Mäntsälän kunnantalon palvelupiste Vinkistä.

Mobiilisuunnistusta kannattaa kokeilla, mikäli suunnistamisesta pitää. 

Pitkät housut ovat tarpeen, koska rasteja etsiessä joutuu poikkeamaan paikoin "ryteikköönkin". Vesipullo on hyvä ottaa mukaan.

Aion käydä kesän aikana suunnistamassa muuallakin. Ainakin Hyvinkäältä löytyy mobiilisuunnistusreittejä.

Nautitaan kesästä!

 

Lisää

Liikkuen kohti kesää

Avonaisesta ikkunasta ruohonleikkurin ääntä kuunnellen kirjoittelen teille kuulumisiani.

Hulavanteeni nojailee edelleen omalla tutulla paikallaan olohuoneen seinää vasten. Muutaman kerran ohi kulkiessani olen ollut tarttumaisillani siihen harjoitellakseni, mutta ikkunasta ulos vilkaistuani valinnut mieluummin ulkoilun.

Olen pyöräillyt kevään aikana useita kilometrejä. Tavoitteenani on pyöräillä kesän aikana paljon.

Tällä hetkellä en tiedä mitään mukavampaa kuin pyöräilyn idyllisessä maalaismaisemassa lintujen laulua ja luonnon ääniä kuunnellen. 

Vaihtelun vuoksi pyöräilen erilaisia reittejä pitkin. Reitilläni tulee aina olla riittävästi ylä- ja alamäkiä. Pyörälenkkini pituus on tämän kevään aikana vaihdellut 19-34 kilometrin välillä.

Pyöräilystä, kuten mistä tahansa muusta liikuntamuodosta, saa hyvän ja reippaan mielen.

Sain taannoin toisen koronarokoteannoksen. Rokotteesta seurasi yhden päivän ajan kestänyt vasemman yläraajan kipu, joka lievittyi särkylääkkeellä.

Kaikkialla hoitohenkilöstö ei ole yhtä onnekasta. Moni hoitohenkilöstöön kuuluva odottelee edelleen ensimmäistä rokoteannostaan. Tämä asia todellakin ihmetyttää minua, koska rokotteita annetaan tällä hetkellä jo 45-vuotiaille perusterveille kansalaisille.

Huonokuntoisia potilaita hoitavat rokottamattomat henkilöt saattavat tietämättään esimerkiksi oireettomina taudinkantajina tartuttaa potilaitaan. Tällaisella voi olla kohtalokkaat seuraukset.

Mielessäni mietin, kuinka alhaalle voikaan hoitohenkilöstön arvostus vajota yhteiskunnassamme. Hoitotyötä tehdään kuormittuneina ja hoitajapulan vuoksi äärirajoilla. Hoitotyöntekijän terveys ja hyvinvointi ei tunnu olevan minkään arvoinen.

Kesästä tulee työntäyteinen. Sijaisia ei hoitotyöhön juurikaan saada. Kuulemani mukaan joillekin tahoille sijaispula on tullut tänäkin keväänä täytenä yllätyksenä. Hoitajapula on jatkuvaa, vuodenajasta riippumatta ja tulee pahenemaan entisestään, mikäli pikaiset korjaustoimenpiteet asian suhteen eivät käynnisty.

Työvuorosuunnitelma näyttää hurjalta; Joissain vuoroissa kesän aikana koko osastolla työskentelee ainoastaan yksi sairaanhoitaja perus/lähihoitajien lisäksi. Vaikka jälkimmäisinä mainitut ovatkin vahvoja hoitotyön osaajia, sairaanhoidollinen vastuu koko yksiköstä on sillä yhdellä sairaanhoitajalla. Tätä ei mielestäni voi kutsua enää erikoissairaanhoidoksi. Etenkään, kun joidenkin vuorojen kokonaisvahvuus osastolla näyttää olevan kolme hoitajaa. Vaikka työyksikkö on pienempi muihin verrattuna, on hoitajamäärä silti ajoittain liian pieni työkuormaan nähden. Toinen asia on, jos työvuoroihin järjestyy lisäapua. Kesän tilanne näyttää kuitenkin huonolta.

Toivottavasti pysymme kesän aikana terveinä. Pysykää tekin!

Mukavaa alkavaa kesää!

 

 

 

 

 

Lisää

Helmikuun helmiä

Helmikuuta eletään ja kovaa vauhtia mennään kevättä kohden.

Valoisuus on lisääntynyt ja valoa ainakin minun mieleni kipeästi tarvitsee.

Tänä talvena ei tarvitse lähteä pohjoiseen saakka lunta etsimään, vaikka tunturimaisemia onkin jo kova ikävä.

Elämme edelleen rajoitusten keskellä.

Minä sain taannoin ensimmäisen koronarokoteannokseni. Tehosterokotteen aika on keväämmällä.

Ensimmäisestä rokoteannoksesta ei tullut kummempia oireita. Tunsin itseni hieman väsyneemmäksi ja olkavarsi oli päivän verran kipeänä.

En kuitenkaan jaksa ajatella nyt koko korona-asiaa, muutoin kuin noudattamalla ohjeita ja suosituksia päivittäisessä elämässäni.

Keskityn mukavampiin asioihin, kuten vaikkapa harrastuksiin. 

Hulavanteeni on nojaillut toimettomana olohuoneeni seinää vasten. 

Tahtoisin edelleen päästä eroon vatsamakkaroistani tai ainakin vähentää niiden ja sisäelinrasvan määrää. Hulavanteen ahkera pyörittely voisi auttaa tässä asiassa paljon.

Olen ajoittain yrittänyt harjoitella vanteen käyttöä saaden sen pyörimään vyötärölläni maksimissaan neljän pyörähdyksen verran. Kymmenen minuutin harjoittelun jälkeen minua on pyörryttänyt ja olen kellahtanut hengästyneenä sohvalle makaamaan hiki otsallani.

Laji tuntuu vaikealta, vaikka olen katsonut ohjevideoita ja yrittänyt pyöritellä vannetta ohjeiden mukaisesti.

Ehkä opin, kun vain jatkan harjoittelua lannistumatta.

Sää on suosinut viime aikoina ulkoilua ajatellen. Auringonpaistettakin olemme osaksemme saaneet.

Ajoittainen kirpeä pakkanenkaan ei ole ollut esteenä ulkoilulle, mikäli on pukeutunut lämpimästi.

Olen sauvakävellyt paljon kuulokkeet korvissani musiikkia kuunnellen. Lenkkien lomassa olen askeltanut kuntoportaita ylös ja alas edestakaisin.

Tilasin itselleni joululahjaksi heijastinkankaasta tehdyn takin. 

Monesti olen ehtinyt ulkoilemaan vasta hämärän tullen ja heijastimet ovat tahtoneet unohtua hattuhyllylle. Heijastintakkiin pukeutumisen myötä näyn hyvin pimeässä ja lenkkeily on turvallista.

Lähtemisen vaikeus on minulle hankalin osuus lenkkeilyssä. Kun olen päässyt ulos saakka, liikunta on tuntunut askel askeleelta paremmalta ja lopulta jopa hyvältä.

Hiihtämässäkin olen käynyt jo muutamaan otteeseen tänä talvena. Pidän hiihtämisestä paljon, vaikka hiihtovauhtini ei päätä huimaakaan.

Alamäet hieman hirvittävät, mutta housut hulmuten ja polvet koukistuneina olen nekin alas laskenut silloin kun latu-ura on ollut hyvä. Jos en ole uskaltanut laskea jotain mäkeä alas, olen kääntynyt takaisin ja hiihtänyt läheisen pellon ympärille ajetulla ladulla.

Toivoisin latujen kunnossapitoa kotikunnassani myös viikonloppuisin, jolloin useimmat ihmiset viettävät vapaapäiviään ja lähtevät liikkeelle koko perheen voimin.

Hiihtäminen, kansallislajimme, on hyvää liikuntaa, joka sopii kaikenikäisille.

Läskipyöräni on lomaillut viime syksystä saakka. Olen pyöräillyt viimeeksi lokakuussa Lapin reissullani. 

Toivottavasti kiipeän pian takaisin pyöräni satulaan.

Nyt kannattaa nauttia talvesta ja talvisista harrastuksista, kun lunta kerrankin on riittämiin.

Aurinkoa kaikille!

Lisää

"Turvaisa on rinne tunturin"

Jälleen on vierähtänyt aikaa kokonainen kesä siitä, kun olen viimeeksi kirjoitellut kuulumisiani blogiini.

Tavallisesti kesäaika on ollut työrintamalla hiljaisempaa, mutta tämä kulunut kesä oli poikkeus.

Pääsin toki alku- ja loppukesällä viettämään lomiakin ja juuri tällä hetkellä olen lopettelemassa yhtä lyhyehköä lomapätkää.

Kaipasin todellista ajatusten nollauslomaa ja päätin viettää sen Lapin kauniissa maisemissa, Äkäslompolossa, luonnon rauhassa.

Matkustin pohjoiseen yksin ja olen viettänyt aikaani omissa oloissani pienoisessa mökissä asustellen, väkijoukkoja välttäen ja turvavälit muistaen. 

Kauppaostokseni tein hyvissä ajoin ennen Lappiin saapumista ja jos on tarvinnut jossain asioida, olen toiminut suojain kasvoillani ja vastuullisesti myös hygienian hoidon suhteen.

Mikäänhän ei ole mahdotonta, mutta uskoisin että oma mahdollisuuteni saada koronatartunta pohjoisen reissulta ja viedä sitä muualle on hyvin minimaalinen. 

Tartunnan voi tänä päivänä saada lähestulkoon mistä tahansa. Tämän vuoksi onkin tärkeää noudattaa annettuja ohjeistuksia.

Ruska-aika alkaa olla jo ohi, mutta kaunista maaruskaa olen saanut ihailla silmän kantamattomiin lomani aikana.

Sain läskipyöräni mahdutettua autoni kyytiin irroittamalla siitä eturenkaan kuljetuksen ajaksi. 

Olen pyöräillyt, sauvakävellyt ja kävellyt ilman sauvoja tunturimaisemissa.

Olen nauttinut jokaisesta hetkestä täysin rinnoin.

Eräänä päivänä vuokrasin sähkö fatbiken ja kiersin sillä Kukastunturin reitin, joka oli pituudeltaan n. 20 km. Sähköistä avustusta tarvitsin jyrkempiin nousuihin. Muuten pärjäsin suht hyvin ilman avustusta. 

Tämä oli ensimmäinen kertani sähköpyörän satulassa. Täytyy kyllä sanoa, että oli hyvin miellyttävä tuttavuus.

Kerran pyörähdin muutaman kierähdyksen alaspäin menetettyäni pyörän hallinnan jyrkässä nousussa. Tahattomasti lähdin ikään kuin keulimaan ja eturengas kääntyi poikittain. 

Kaaduin ja hieman kierin. Nousin ylös, nostin pyörän maasta ja jatkoin matkaa pyörää työntäen tasaisemmalle alustalle, josta nousin takaisin satulaan.

Tunturin huipulta oli huikeat näkymät.

Tunturista alaspäin laskiessa maisemat vilisivät silmissä yhdessä tähänastisen eletyn elämäni kanssa.

Sähköpyörällä ajoreissulta ei tullut kuvia napattua, vaikka kuvattavaa olisi ollut runsaasti.

Täytyy tunnustaa, että olen edelleenkin hieman "pihalla" näistä tuntureista ja toteankin vain tässä, että tuntureihin tuli kavuttua pyörällä ja ilman pyörää, tuntureita sen kummemmin nimeämättä. 

Tiedän, että tuntureita tuolla on seitsemän kappaletta ja kolme niistä taisin "valloittaa".

Kerran olin hieman eksyksissä sumuisessa säässä, mutta en sitten kuitenkaan eksynyt. Hyvä niin.

Aurinko ei ole lomani aikana juurikaan näyttäytynyt. 

Pääsääntöisesti sää on ollut enemmän tai vähemmän sumuinen. Mielestäni on ollut oikein hyvä ulkoilusää koko ajan.

Iltaisin olen levännyt ja rentoutunut mökissä, laittanut ruokaa, lueskellut, katsellut tietokoneelta rästiin jääneitä ohjelmia ja saunonut vimmatusti.

Kaikki ikävät asiat ovat pyyhkiytyneet mielestäni viikon aikana.

Kun mahtavat maisemat avautuvat silmien eteen tunturin laella seisoessa, on siinä perspektiiviä kerrakseen ja ehkä oppii tarkastelemaan asioita laajempina kokonaisuuksina.

Pian pakkaan tavarani ja "alamäki" kohti etelää alkaa.

En haluaisi lähteä, mutta en voi jäädäkään.

Ehkä palaan keväthangille hiihtelemään.

Oikein hyvää ja turvallista syksyn jatkoa teille kaikille!

 

Lisää

Lomailua liikkuen ja laiskotellen

Kesäloma, osa 1, alkaa olla jo puolessa välissä.

Viimeinen vuosi on tuntunut raskaalta sairastelun, huolien ja monien muutosten vuoksi.

Onnekseni olen saanut tämän vuoden puolella viettää useammin lomaa, koska sairausloman vuoksi viime vuodelta jäi lomia pitämättä. 

Tällä meneillään olevalla lomallani olen tehnyt kaikkea sellaista, mikä on tuntunut mukavalta.

Olen jälleen kerran saanut pureman kuntoilukärpäseltä ja olenkin viiletellyt pitkin teitä ja polkuja läskipyörälläni.

Pyöräilyä ei malttaisi millään lopettaa ja tuntuu, että pian on päästävä takaisin pyörän satulaan.

Nautintoa lisää lintujen loputon liverrys ja metsän taianomainen rauha.

Olen huomannut kuntoni kasvavan ja pääsen jo useamman mäen polkien ylös, peffa tiukasti kiinni satulassa.

Vaa'an viisari pysähtyy itsepäisesti yhteen ja samaan kohtaan. 

Pääasia kai on, että tuntee olonsa kohenevan ja hyväksi.

Pyöräilyn lisäksi olen harrastanut liikuntaa sauvakävelemällä.

Tuo tämänkertainen liikunnan lisäämis päätös lähti oikeastaan liikkeelle siitä, kun konttasin taannoin potilashuoneen lattialla etsien vuoteen alta erästä pientä juttua.

Lattialta ylös nouseminen tuntui melko hankalalta. Ajattelin, että tähänkö on (taas) tultu? On tekojen aika.

No; Tällä hetkellä kolottaa polvien lisäksi nilkkoja, vatsan seutua, kylkiä ja peffaa liikunnan seurauksena. Mutta on se sen arvoista.

Tänään vietän lepopäivää.

Olen joulusta saakka opiskellut verkossa englannin kielikurssia. 

Pyrin opiskelemaan englantia viisi kertaa viikossa, tunnin kerrallaan. 

Lomien ulkopuolella ei niin tiiviisti tule opiskeltua, mutta jonkin verran kuitenkin.

En ole rohkaistunut puhumaan englantia sen enempää kuin ennen kielikurssia, mutta sanavarasto on karttunut mukavasti. Siitä taas on hyötyä esimerkiksi englanninkielistä kirjallisuutta lukiessa. 

Kaikesta on aina jotain hyötyä.

Ikkunoiden pesu saa odottaa. 

Leivon joskus ensi viikolla. Haluan tehdä juustokakkua. En vielä ole päättänyt, minkä makuisen kakun valmistan.

Ehkä ajelen jonain päivänä käymään Savossa.

Tämäkin loma loppuu joskus. 

Tällä hetkellä minulla on samanlainen fiilis kuin Napapiirin sankarit 3 -elokuvan Jannella, joka päätti ettei mene enää töihin hiihtohisseille.

Minun on kuitenkin työhöni palattava. Eikä itse työssä mitään vikaa olekaan. Pidän työstäni, kuten olen aiemminkin todennut.

Viime aikoina on kuitenkin tuntunut pahalta muiden työni mukana kulkevien asioiden vuoksi.

En kuitenkaan nyt ajattele töitä, vaan keskityn lomailuun.

Hyvää kesää ja auringonpaistetta!

Lisää

Kesäsuunnitelmia

Kesä on täällä taas. 

Ilma on ollut lämmin, aurinko paistaa ja lintuset livertävät. 

Luonto on herännyt ja kaikkialla alkaa olla taas kaunista.

Ihan pian pääsen viettämään ensimmäistä kesälomapätkää. Onneksi tilanne tällä hetkellä on sellainen, että lomalle pääsee. 

Takana on oikea muutosten kevät.

Suunnitelmissani on tehdä lomallani kaikkea ihan tavallista. Sellaista, joka vie ajatukset tehokkaasti pois arjen "tohinoista".

Luonnossa liikkuminen rauhoittaa ja antaa voimia.

Aion tehdä pyöräretkiä luontoon. Etsiskelen sellaisia reittejä, joilla en vielä ole käynyt. Tallennan luonnon kauneutta kamerallani. 

Olen pitkästä aikaa kiinnostunut leipomisesta. Kivoja reseptejä olenkin ottanut talteen sieltä täältä.

Ikkunat ajattelin pestä ja laittaa parvekkeen kesäkuntoon.

Lomalle pääsemisen ajatus tuntuu ihanalta. Toivon, että toteutan edellä mainitut asiat ja paljon muutakin. 

Usein tahtoo käydä niin, että suunnittelen kaikenlaista ja loman loppuessa huomaan, etten ole toteuttanut suunnitelmistani puoliakaan.

Kunhan nyt edes jotain.

Tarvitsen voimia syksyä varten. Silloin on edessä toimenpide, jota en kovin innokkaasti odota. Olenkin huomannut sysääväni ajatusta jatkuvasti tuonnemmaksi mielestäni.

Uimahallit availevat oviaan kesäkuun alussa. 

Mietin, uskaltaisinko mennä vesijuoksulle pitkähkön tauon jälkeen. Olisiko kuitenkin turvallisempaa pitäytyä lenkkeilyssä ja pyöräilyssä.

Vaikka rajoituksia puretaan, Korona on silti keskuudessamme.

Taannoin kävin kävelemässä kuntoportaissa. 

Sinnikkäästi kipusin portaita ylöspäin pysähtyen välillä puuskuttamaan kaiteesta kiinni pitäen. 

Kovakuntoisimmat juoksivat rappusia ylös ja alas.

Alaspäin laskeutuminen oli huomattavasti mukavampaa. Urheasti kipusin rappuset ylös ja alas useamman kerran.

Seuraavat kaksi päivää menivät kipuillessa. Pohkeeni olivat niin kipeät, että kotitalon rappusien kiipeämisen sijaan piti käyttää hissiä.

Ehkä seuraavalla kerralla muistan venytellä.

Valmistaudun uuteen, alkavaan viikkoon annoksella metsämarja-suklaa-jäätelöä.

Auringon valoa ja lämpöä kaikille!

 

 

 

Lisää

Ajatuksia ruusujen ääreltä

Äitienpäivä on ollut keväinen ja kaunis.

Istun ihailemassa maljakossa olevia tuoreita ruusuja, jotka minulle on tänään aiemmin ojennettu suklaalevyn kera.

Oikeastaan minun pitäisi juuri nyt pakertaa hiki otsalla opiskelutehtäviä, joiden deadline on vielä tämän vuorokauden puolella.

Kiirekös tässä, "valmiissa maailmassa"...

Ajatukseni ovat äitiydessä; Mistä on lähdetty ja mihin on tultu.

Lounastauolla töissä muistelin ääneen, kuinka minusta oli ihanaa olla raskaana. Lasketun ajan lähestyessä katselin yhä useammin tyhjää, valmiiksi pedattua koivusta valmistettua häkkisänkyä lämpimin ja onnellisin ajatuksin; Pian siellä tuhisisi pieni vauvani.

Raskausaika oli kohdallani melko helppo. 

Kun aikaa oli kulunut pari viikkoa yli lasketun ajan, en jaksanut enää odotella. Lähdin viiden kilometrin kävelylenkille ja sen jälkeen lämmitin saunan. Saunan jälkeen totesin, että nyt on tullut aika lähteä synnyttämään.

13 tunnin vaikeahkon synnytyksen jälkeen maailmaan syntyi minulle maailman ihanin vauva.

Vuosien saatossa on tapahtunut hurjan paljon asioita. Välillä on tuntunut, että ihan liikaakin yhdelle perheelle.

Voimat ovat meinanneet jossain vaiheessa loppua ihan kokonaan. Joitain asioita olisi voinut suunnitella ja toteuttaa toisella tavalla. Tai sitten ei.

Olemme pyristelleet läpi vaikeidenkin haasteiden ja päässeet nykyiseen pisteeseen.

Taustalla on ollut ihmisiä, jotka ovat meihin uskoneet; Tukeneet ja  kannustaneet. Lämmöllä heitä ajattelen.

On myös ihmisiä, joita ajatellessa edelleen ajoittain niskavillani nousevat pystyyn.

Kokemukset ovat vahvistaneet. Ehkä antaneet viisauttakin. Opettaneet ns. Näkemään metsää puilta.

Ajatukseni ovat myös perheissä, joissa eletään tällä(kin) hetkellä vaikeita aikoja. Sekin vähäinen tuki, mitä aiemmin on ehkä ollut, on vähentynyt entisestään. Ihmisten kohtaamisen sijaan toimitaan pitkälti etäyhteyksien varassa. Luottamuksellisesti ei voi asioistaan jutella, kun koko perhe voi olla kuulomatkan päässä.

Arjen ponnistelu saattaa käydä liian ylivoimaiseksi.

Näinä korona-aikoina rajoitukset ovat olleet tärkeitä.

Mielestäni olisi tärkeää, että perheet saisivat riittävästi tukea arjesta selviytymiseen. Resursseja lisäämällä ammatti-ihmiset jaksaisivat nähdä enemmän perheiden vahvuuksia, sekä katsoa myös pintaa syvemmälle. 

Kaikki saisivat syödäkseen ja nukkua lämpimässä. Mahdollisimman moni kokea turvallisuuden tunnetta. Lapset ja nuoret saisivat tarvitsemansa tuen koulunkäyntiin ja oppimiseen.

Sanotaan, että lapsissa ja nuorissa on tulevaisuus ja näinhän se on.

Katseeni hakeutuu jälleen maljakossa olevaan ruusupuskaan. Suklaat olemme jo syöneet parempiin suihin.

Suklaata suunpielistä pyyhkiessäni mietin, että kyllä kai minä olen joissain asioissa toiminut ihan oikein. Välit lapseeni ovat läheiset.

Tärkeintä ei ole ruusujen saaminen äitienpäivänä. 

Tärkeää on jaksaa osoittaa välittämistä ja huolenpitoa, sopivissa annoksissa, ympärivuotisesti. Puolin ja toisin.

Toivon, että sinulla on ollut hyvä äitienpäivä. 

Jaksamista kaikille!

 

Lisää

Serpentiiniä ja sivistyneisyyttä

Hei vaan kaikille!

Tunnen itseni välillä yksinäiseksi, enkä pelkästään koronarajoitusten vuoksi.

Viihdyn kyllä oman itseni seurassa, mutta välillä kaipaan piristystä ja hyvää seuraa.

Olen saanut viime aikoina aina välillä seurakseni naapurin koiran. Se on ihana ja vallaton kaveri. Aina iloinen tavatessamme ja häntä vispaa edestakaisin niin vauhdikkaasti, että välillä pelkään sen irtoavan siinä vauhdissa.

Pidän siitä karvakorvasta enemmän kuin useammasta ihmisestä. Verenpaineeni laskee koiraa silittäessäni ja sydämeni sulaa, kun se painautuu minua vasten katsoen luottavaisesti suoraan silmiini. Se on utelias ja leikkisä ja sillä tuntuu olevan kaiken lisäksi hyvä huumorintajukin.

Koira on myös oiva lenkkikaveri.

Ajatukseni siirtyvät nyt koirista ihmisiin.

Olen usein miettinyt ihmisiä ja hyviä käytöstapoja liittyen työpaikalla oloon.

Mielestäni yksityiselämässä kukin voi olla ja käyttäytyä miten tahtoo. 

Työpaikalle on tarkoitus mennä tekemään töitä ja siellä tulisi osata käyttäytyä asiallisesti muita kohtaan työn kuormittavuudesta huolimatta.

Tahallista ilkeyttä toista kohtaan en voi sietää.

Jokaisella on oma tapansa tehdä töitä. Pääasia lienee se, että työt tulevat hyvin ja turvallisesti tehdyiksi. Jos esimerkiksi itse en tanssi työyhteisön "johtajien pillin mukaan", ei se tarkoita sitä että olen huono työntekijä tai huono ihminen. Enkä tarkoita tässä yhteydessä oikeita esimiehiä, vaan ns. Johtajiksi itsensä työyhteisössä nostavia.

Terveessä työyhteisössä työnteko sujuu hyvässä hengessä, eikä yhdenkään työntekijän tarvitse tulla tarpeettomasti loukatuksi tai kiusatuksi. 

Asioista voi ja pitääkin keskustella, asiallisesti.

Naisvaltaiset alat voivat monesti olla ongelmallisia. Kaikki yhtä tärkeitä aloja. 

Omalla alallani ja omassa työyhteisössäni toivoisin, että edes peruskäytöstavat olisivat hallussa. Tervehdittäisiin vastaan tullessa, sanottaisiin heipat työstä lähtiessä, keskusteltaisiin asiallisesti, puhuttaisiin suoraan eikä selän takana. 

Mikäli jotakuta kiinnostaa työtoverin yksityiselämään liittyvät asiat, niistä kysyttäisiin suoraan asianomaiselta henkilöltä eikä levitettäisi olettamuksia "totena" eteenpäin.

Hyviäkin työtovereita löytyy ja onneksi heitä on paljon.

Koskaan ei kannata kuitenkaan luottaa liikaa ja kannattaakin ehkä pitäytyä keskusteluissa juurikin enimmäkseen niissä työasioissa, työpaikalla. 

Hyvää tuulta ja huumoria on hyvä ja tarpeellistakin viljellä. 

Hymy on tarttuvaa laatua.

Itse pidän työtoverit työtovereina syvemmälle menemättä. Jokainen toimii tyylillään.

Toivotan kaikille oikein hyvää vappua, rajoituksista huolimatta.

 

 

Lisää

Pajunkissoja ja palkkalaskelmia

Pian on taas tilipäivä. Palkkalaskelma on karua katseltavaa. Pelkkä sairaanhoitajan peruspalkka on niin naurettavan pieni ja vielä naurettavammalta se tuntuu tämän koronatilanteen keskellä.

Vakavissani olen pohtinut, eikö mistään löytyisi jotain muuta työtä, johon voisin ryhtyä ja joka elättäisi. Vaikka sellainen löytyisikin, minut voitaisiin velvoittaa takaisin hoitajan työhön, mikäli tilanne sitä vaatisi.

Olen jälleen suominut itseäni, miksi en aikoinani ottanut koulunkäyntiä tosissani ja kouluttautunut jollekin toiselle alalle. Toisaalta; Jos niin olisin tehnyt, saattaisin tällä hetkellä olla työtön. Niin moni on työpaikkansa ja toimeentulonsa menettänyt.

Pitäisi olla tyytyväinen omaan tilanteeseen ja pitää suunsa kiinni. Olen kuitenkin kaikkea muuta kuin tyytyväinen.

Jokaiseen työvuoroon menemme terveytemme uhalla. Velvollisuuksia meillä on, oikeuksia hyvin vähän. Riskiryhmiin kuuluvat työskentelevät usein siellä missä muutkin. Heillä erityisesti on suurentunut riski sairastua vakavammin. Pöyristynein mielin ajattelen tätä(kin) asiaa ja mietin, mitä jos riskiryhmään kuuluva hoitaja mahdollisesti työtehtävissä sairastuttuaan vie yhden tehohoitopaikoista tai jopa menehtyy. 

Toivon koko sydämestäni, ettei niin tapahtuisi, mutta entä jos tapahtuukin. Pysytelläänkö sellaisesta asiasta ihan hiljaa? 

Ihmisiä mekin olemme. Vaikka ammattilaisina osaamme suojautua, on altistuminen ja tartunnan saaminen silti mahdollista. Varsinkin kun suojainasioissakin on ilmennyt puutteita.

Kirjoitan tätä tekstiä omasta hoitajan näkökulmasta. On myös joukko muita ammatteja, joissa työntekijöiden terveys on uhattuna.

Kun/jos tästä kaikesta joskus selviydytään, kiitollisuus terveydenhuollon henkilöstöä kohtaan unohtuu ja palkkana uurastuksesta seurannee säästöjä ja irtisanomisia. Moni "kynnelle kykenevä" kenties lähtee alalta kokonaan. Aika näyttää, mitä tapahtuu.

En nyt jaksa kuitenkaan vaipua "murheen alhoon".

Kaikesta huolimatta pidän työstäni, vaikka usein haluankin pyristellä siitä irti ja vapaaksi.

Olen ammentanut voimaa vapaa-ajallani luonnon helmassa liikkumalla. On rauhoittavaa kuunnella metsän ja kevään ääniä, sekä lintujen laulua.

Opiskeluakaan en ole unohtanut.

Mukavaa pääsiäisen aikaa kaikille! Pitäkää itsestänne ja toisistanne huolta!

 

 

 

Lisää

Erakon elämää muuttuneessa maailmassa

Näin se elämä meitä koettelee.

Vähän aikaa sitten kaikki oli ihan hyvin ja nyt koetamme selviytyä korona-kriisistä.

Minä pääsin kauan kaipaamalleni lomalle juuri kun meillä Suomessa alkoi tapahtua. Lomalle pääsy oli tervetullut asia, sillä en olisi jaksanut työ"härdelliä" yhtä soittoa vetämättä välillä henkeä kaikessa rauhassa.

Olen noudattanut tiukkoja ohjeistuksia ja pysytellyt pääasiassa kotioloissa. Toki olen asioinut välttämättömimmät kauppa- ja apteekkiasiat. Olen myös käynyt sauvakävely- ja pyörälenkeillä luonnon helmassa.

Oikeastaan tällainen erakon elämä ei juurikaan poikkea omasta normaalista elämästäni. Puhelinyhteyksiä pidän siskooni ja äitiini juuri sen verran, että tiedän puhekykyni olevan tallella. Pojan kanssa viestit kulkevat lähinnä whatsapin välityksellä.

Vaikeaa tällainen elämä ohjeistuksineen ja rajoituksineen saattaa olla sosiaalisille ja meneville ihmisille.

Näitä ohjeistuksia pitäisi vain noudattaa, meidän kaikkien.

Korona tartuntojen määrä kasvaa huimaa vauhtia, eikä vauhti tule pysähtymään, jollemme me ymmärrä suhtautua asiaan sen vaatimalla vakavuudella ja toimia sen mukaisesti. Tartunnan voi saada kuka tahansa meistä, eikä se ole leikin asia. Tämän olemme voineet todeta uutisointia seuraamalla.

Uutisissa on kerrottu, että tehohoidon kapasiteettia lisätään ja mm. Sairaaloiden leikkaussali- ja heräämötiloja muunnellaan potilaiden tehohoitoon soveltuviksi. Tehohoitoon koulutetaan myös lisää henkilökuntaa. 

Mietin, mistä ylipäätään saadaan lisää hoitajia kasvavaan tarpeeseen. Hoitajapula on ollut jo ennen koronaviruksen ilmaantumista ja hoitohenkilöstö työskennellyt voimiensa äärirajoilla.

Myös hoitohenkilökuntaa on uutisoitu sairastuneen ja heitä tulee sairastumaan vielä lisää. Mistä saadaan hoitajia sairastuneiden tilalle?

On tärkeää, että me kaikki ymmärrämme pysähtyä ja noudattaa annettuja ohjeita tarkasti. Pysy kotona, vältä kokoontumisia, huolehdi käsihygieniasta, älä matkusta mihinkään viemään mahdollisesti virusta mukanasi eteenpäin. Toki kaikki eivät voi tehdä etätyötä, joten töissä on käytävä. Pakolliset kauppa- ja apteekki ym. Asiat on hoidettava. Mutta muuten; Pysy aloillasi!

Helpommin sanottu kuin tehty, enkä yhtään kadehdi esimerkiksi perheitä, joissa on eri-ikäisiä kotikoululaisia, päiväkoti-ikäisiä ja vauvoja, lemmikkieläimiä ja työssäkäyvät vanhemmat. En edes ymmärrä, kuinka he selviytyvät kaikesta.

Mutta; Mitä nopeammin tajuamme asian tärkeyden, sitä nopeammin normaali elämä pääsee taas jatkumaan. Joskus. Ehkä.

Vallitsevalla tilanteella taitaa olla niin valtavat ja kauaskantoiset seuraukset, etten uskalla edes ajatella pidemmälle.

Minä jatkan vielä hetken aikaa lomaani ja palaan sen loputtua työni äärelle. Vaikka hoitajan osa on erityisesti nyt hyvin raskas ja hoitajan henki tuntuu kovin halvalta, on minulla kuitenkin työpaikka. Se on arvokas asia.

Viime aikoina on kuulunut sieltä täältä lausahdus "Yhdessä me tästä selviydymme". Selviydymmekö? Se riippuu meistä kaikista.

Toivon kaikille paljon voimia ja viisautta näinä vaikeina aikoina.

Kevät tulee kaikesta huolimatta. Aurinko paistaa, eikä huumoriakaan kannata unohtaa. Se, jos mikä, antaa voimaa.

 

 

Lisää