Palkkalaskelma ja tyhjä tili

Ajattelin tänä maanantaina kirjoittaa jokusen rivin työntekijän arvostuksesta tämän päivän terveydenhuollossa yleisellä tasolla ja mielipiteenäni.

Monet kirjoitukset eri kanavilla kertovat, että moni muukin on asioista samaa mieltä kanssani.

Olen aiemmissa kirjoituksissani sivunnut sitä tosiasiaa, ettei hoitoalan henkilöstöä juurikaan arvosteta ja työntekijöiden kohtelu tuntuu olevan monessa paikassa eriarvoista.

Hyvinvointialueet aloittivat toimintansa kuluvan vuoden alussa ja uutisia luettuani ja kuunneltuani odottelin pelonsekaisin tuntein tammikuun palkanmaksua.

Rauhoituin kuitenkin nähtyäni palkkalaskelman ja luettuani uutisen, jossa kerrottiin että alueellani palkanmaksuun liittyviin asioihin on osattu valmistautua hyvin.

Toisin kuitenkin kävi ja tänä maanantaina, palkanmaksupäivänä, palkka ei tullutkaan pankkitililleni.

Mietin niitä monia kohtalotovereitani, joille on käynyt samalla tavalla.

Itse olen joutunut olosuhteiden sanelemana ”kitkuttelemaan” jo pitkään olemattomilla tuloilla ja perusasiat, kuten ruoan pöytään saaminen on ollut usein hankalaa.

Minusta on tuntunut siltä, että joka puolelta lyödään ovi nenän edestä kiinni apua ja tukea hakiessa.

Uskon, etten ole ainoa.

Tuntuu aivan uskomattomalta, että nykyaikana tällaista voi tapahtua; työnantaja jättää tärkeimmän tehtävänsä, palkanmaksun, hoitamatta.

Vaikka ongelmat johtuisivatkin teknologiasta, on aikaa ongelmiin varautumisessa ollut kylliksi hyvinvointialueiden toiminnan aloittamiseen valmistautuessa.

Luulisi, että suunnitelmia ja varasuunnitelmia olisi tehty mahdollisiin palkanmaksuongelmiin liittyen.

Viime vuonna yli 800 hoitoalan ammattilaista poisti ammattioikeutensa Valvirasta. Normaali vuosivauhti ammattioikeutensa poistaneiden kohdalla on 20-40 henkilöä/vuosi.

Tämä kertoo jostain vakavammasta Suomalaisessa terveydenhuollossa.

Terveydenhuoltoalalla työskentely on tänä päivänä monelle hyvin raskasta ja kuormittavaa. 

Palkanmaksuun liittyvät ongelmat lisäävät kuormitusta.

Kuvittelepa itsesi tilanteeseen, jossa joudut kuormittavan työn lisäksi joka ikinen kuukausi odottamaan ja pelkäämään, maksetaanko palkka tekemästäsi uurastuksesta pankkitilillesi palkkapäivänä. Saatko maksettua vuokrasi, asuntolainan erän ja laskut ajallaan? Saatko palkanmaksuun liittyvien ongelmien vuoksi maksuhäiriömerkinnän?

On selvää, että moni tälläkin hetkellä ja erityisesti tällä hetkellä miettii alan vaihtoa. Varsinkin, kun palkanmaksuongelmien lisäksi työntekoa varjostaa se, että työtä joutuu kuormittuneessa terveydenhuollossa monesti tekemään oman etiikkansa vastaisesti.

Monelle voi olla viimeinen pisara, ettei tammikuun palkka tullut pankkitilille.

Itse ainakin ajattelen, että tämä voi olla se hetki, jolloin lähden toteuttamaan omia unelmiani.

Moni varmasti ajattelee, ettei ”sota” yhtä miestä kaipaa.

Jos itse olisin työnantajan edustaja, olisin hyvin huolissani tilanteesta ja pohtisin kuumeisesti, kuinka saataisiin ehkäistyä jatkossa hoitoalan rautaisten ammattilaisten lähtö alalta.

Mikä mahtaa olla lukema tämän vuoden lopussa ammattioikeutensa Valvirasta poistaneiden kohdalla?