Rastilta rastille

Kesä on edennyt huimaa vauhtia. Ensi viikolla elämme jo juhannuksen aikaa.

Itselläni on ensimmäistä kertaa moneen vuoteen koko juhannus vapaana töistä. 

Viimeistään juhannuksena aion uskaltautua uimaan järviveteen.

Tällä hetkellä koen pyöräilyn harrastuksistani mieleisimpänä ja olenkin jatkanut pyöräilyä ahkerasti pitkiä pyörälenkkejä maalaismaisemissa tehden.

Mäntsälän keskustan kauniiseen, viime vuosien aikana kunnostettuun joenvarteen tehty mobiilipohjainen suunnistusrata innosti minut taannoin kokeilemaan suunnistusta.

Olen lapsuudessani pitänyt suunnistamisesta paljon ja partioleireilläkin suunnistustaitoja tarvittiin.

Latasin puhelimeeni sovelluksen mobiilisuunnistusta varten, etsin sieltä Mäntsälän jokivarren kartan ja lähdin kokeilemaan.

Luovuin kompassin käytöstä heti alkumetreillä. Olin ottavinani kompassin avulla oikean suunnan, mutta suuntanuolen osoittaessa kotitaloni seinää kohti, päätin suoriutua reitistä karttaa lukemalla.

Reittejä on valittavana eripituisina ja rastit voi kiertää missä järjestyksessä haluaa. Rastien leimaaminen tapahtuu puhelimen avulla. Puhelimessa tulee olla qr-koodin lukeva toiminto.

Tavoitteenani oli löytää kaikki rastit ja löysinkin.

En ollut suunnitellut, missä järjestyksessä rastit kannattaa etsiä, joten paikoin edestakaisin kulkemiseen kului paljon aikaa ja kilometrejä kertyi. 

Kartan lukeminen luonnistui minulta hyvin ja rastien etsiminen oli hauskaa puuhaa. Muutamaa rastia en heti löytänyt, mutta jatkoin matkaani etsien puuttuvat rastit paluumatkalla.

Ensimmäisellä suunnistuskerralla en onnistunut rastien leimaamisessa. 

Rasteja on kaikenkaikkiaan 16 lähtörasti mukaanlukien.

Kotona luin ohjeet huolellisemmin ja noin viikon kuluttua ensimmäisestä suunnistuskerrasta lähdin kiertämään reitin uudelleen. Tällä kerralla onnistuin rastien leimaamisessa puhelimen avulla.

Toisella suunnistuskerralla aikaa kului huomattavasti vähemmän kuin ensimmäisellä. Tiesin jo, mistä etsiä rasteja ja olin suunnitellut niiden etsimisjärjestyksen etukäteen. 

Kokeilin tällä kertaa sovelluksen kompassia uudelleen ja sen käyttö sujui jo paremmin.

Lintujen loppumaton viserrys antoi tahtia liikkumiselle. Kauniit maisemat hivelivät silmiäni ja mieli oli leppoisa luonnossa liikkuessa.

Suunnistus onnistuu myös ilman mobiililaitetta. Suunnistuskartan voi hakea Mäntsälän kunnantalon palvelupiste Vinkistä.

Mobiilisuunnistusta kannattaa kokeilla, mikäli suunnistamisesta pitää. 

Pitkät housut ovat tarpeen, koska rasteja etsiessä joutuu poikkeamaan paikoin "ryteikköönkin". Vesipullo on hyvä ottaa mukaan.

Aion käydä kesän aikana suunnistamassa muuallakin. Ainakin Hyvinkäältä löytyy mobiilisuunnistusreittejä.

Nautitaan kesästä!